Info

Turun AMK:n Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi valmistunut Jirko Viljanen (s. 1991 Lahdessa, asuu ja työskentelee Turussa) toimii enimmäkseen kokeellisen taidegrafiikan parissa, mutta työskentelee myös piirustuksen, maalauksen, videon ja valokuvan parissa, sekä yhdistelee näitä tekniikoita keskenään. Viljanen käsittelee teoksissaan omaa mielenterveyttään, kuolemanrajakokemustaan sekä kuoleman pelkoa ja hyväksymistä.

Viljanen ei kumarra traditioihin. Hänen työskentely pohjaa taidegrafiikkaan sitä ennakkoluulottomasti soveltaen. Perinteisesti grafiikan vedokset sarjatuotetaan paperille, usein teknistä täydellisyyttä tavoitellen. Viljasen teoksissa moista ei olla haettu. Hän uskoo enemmän vimmaan ja intuitioon, ja tekee vedossarjojen sijaan uniikkeja teoksia. Teoksissa on maalauksestakin tuttuja elementtejä, sillä osa on toteutettu kankaalle ja pingotettu kiilapuihin. Vedoksia rikastetaan esimerkiksi öljypastellia ja mustetta hyödyntäen.

Jirko Viljanen käsittelee teoksissaan hapertunutta mielenterveyttä. Hänen teokset ovat rujoja ja rehellisiä kuvauksia siitä, kun psyyke pettää. Teokset ovat muistin välähdyksiä vuosien takaa aina tähän päivään saakka. Työskennellessään Viljasen olo on hauras, ja samaan aikaan vahva. Teokset tehdään aikana, jolloin toivo kukkii.

”Monien muiden tavoin olen kasvanut ympäristössä, jossa tunteista ei puhuta. Teokseni pyrkivät osaltaan poistamaan mielenterveyden häiriöihin liittyvää stigmaa ja tarttumaan sukupolvia vaivanneeseen vaikenemisen kulttuuriin. Puhumattomuudella voi olla kauaskantoisia seurauksia, joten haluan teoksillani kannustaa suomalaisia käsittelemään traumaattisiakin asioita. Tahdon esittää rehellisen ja rohkean avauksen sille, että puhuminen auttaa.”

sähköposti: jirko [at] jirkoviljanen.fi